Garden and Home

Kuchnia

Wyspa funkcjonalności

Kuchnia to strategiczne miejsce, które towarzyszy Ci w codziennych obowiązkach, relaksie oraz w spotkaniach w najbliższymi. Dziś najczęściej łączymy ją z salonem tworząc przestronne wnętrze. Małe, wąskie pomieszczenia przypominające tramwaj powoli przechodzą do lamusa. Często dzieje się to kosztem nawet inwazyjnego remontu wiążącego się z burzeniem oraz przebudową ścian. 

Salon z aneksem kuchennym nie musi wykluczać umniejszania żadnej ze stref. Możesz stworzyć krainę zapraszającą do relaksu, a tuż obok pełnoprawną kuchnię, która zadowoli nawet najbardziej wytrawnego kucharza. W tym miejscu jak zwykle pojawia się pytanie: W teorii wszystko wydaje się proste, ale jak wcielić taki pomysł w życie? Jak zorganizować przestrzeń złożoną z salonu oraz kuchni, która będzie urzekała harmonijnym połączenie jednocześnie wyraźnie oddzielając te strefy? To łatwiejsze niż myślisz! Sposobów tworzących swoiste czasoprzestrzenne (w tym przypadku miejscoprzestrzenne) wrota jest wiele. Może to być gra kolorów pojawiająca się przy na ścianie przy linii zabudowy (np. czarna ściana granicząca z białą zabudową kuchenną). Warto zwrócić również uwagę na wyspy kuchenne, które zaskakują wielofunkcyjnością. Tym jednym akcentem możesz stworzyć pewnego rodzaju ściankę działową, a także miejsce do spożywania posiłków z bliskimi, kuchennych szaleństw szefa kuchni lub zmywania.

Jak to ugryźć?

Wyspa kuchenna jest bezsprzecznie komfortowym rozwiązaniem – to jest jasne. Kiedy zdecydujesz się na ten element powstaje jednak kilka podstawowych pytań. Jaką rolę będzie spełniała przestrzeń wyspy? Jakie powinna mieć wymiary, aby pozwolić Ci na wygodne użytkowanie? W jakie sprzęty wyposażysz to miejsce, jakie media będą niezbędne? Przeprowadzimy Cię przez te dylematy krok po roku. Przedstawimy Ci także różnorodne rozwiązania, które sprawią, że Twoja kuchnia będzie krainą praktyczności.

W jakiej roli wystąpi Twoja wyspa?

Urządzanie wnętrza to praca porównywalna z wysiłkami reżysera na planie filmowym. W jakiej roli obsadzisz swoją wyspę? Będzie ona statystą czy zagra główną rolę zasługującą na miano Oscara? Jeżeli Twoim priorytetem jest stworzenie kąta jadalnego możesz postawić na wyspę o mniejszej szerokości niż blat roboczy stworzony do przygotowywania posiłków. Najważniejsza będzie tu wysokość oraz dopasowanie do niej odpowiednich krzeseł. Szczególnie dobrze sprawdzają się regulowane krzesła barowe. Dopasują się do blatów o różnych wysokościach oraz wzrostu swojego użytkownika. Przykładowa wielkość wyspy jadalnej, która pozwoli dwóm osobom na spożywanie posiłków w atmosferze komfortu to 90×40 cm. Wysokością, jak i wielkością możesz manewrować do woli – wszelkie chwyty dozwolone. Za pomocą blatu jadalnego możesz stworzyć wielowarstwową przestrzeń w swojej kuchni. Postaw na różnicę poziomów. Dlaczego warto, aby poziom blatu roboczego i wyspy jadalnej znajdował się na różnych wysokościach? Odpowiedź jest prostsza niż Ci się wydaje. Zasłonisz wtedy to co nie każde oko zaglądające z salonu do przestrzeni kuchni powinno dostrzec. Najprościej mówiąc możesz jednocześnie lepić pierogi lub kręcić pizzę na blacie roboczym, a ze strony salonu nie będzie widać mącznego rozgardiaszu dzięki zasłaniającej go wyspy jadalnej..

Kuźnia kulinarnych talentów

Gotowanie to Twoja pasja? Lubisz tworzyć kulinarne arcydzieła w szerszym gronie? Z pewnością pokochasz wyspę, która stanie się komfortowym blatem roboczym. W tym wypadku możesz zastosować sprytne rozwiązanie w postaci witrynek lub szuflad zamontowanych w wyspie – zyskasz dodatkowe miejsce do przechowywania lub wyeksponujesz ulubioną zastawę. Jeżeli dysponujesz większą przestrzenią, którą możesz przeznaczyć dla wyspy to umieść na niej blat roboczy i płytę kuchenną. Oprócz efektownego wyglądu zyskasz komfortowe i uporządkowane miejsce. Unikniesz w ten sposób przenoszenia składników nad podłogą, a to oznacza mniej możliwości do rozsypania żywności (i mniej sprzątania). Gotując przy tak urządzonej wyspie możesz stać się gwiazdą wieczoru na rodzinnym spotkaniu przygotowując swoje popisowe dania. Twoi bliscy mogą znajdować się w salonie, który z perspektywy wyspy będzie znajdował się na wyciągnięcie Twoich oczu.
Brzmi idyllicznie, prawda? Warto jednak w tym miejscu zejść do spraw przyziemnych i pomyśleć nad rozwiązaniami technicznymi. 

O ile klasycznemu blatowi przeznaczonemu jedynie do spożywania posiłków wystarczy nastrojowe oświetlenie, to w przypadku strefy roboczej sprawa staje się bardziej skomplikowana – trzeba doprowadzić media. Instalacja elektryczna nie przysporzy większych problemów, ponieważ można ją sprawnie ukryć, dlatego jeżeli zależy Ci na kuchence umieszczonej w wyspie najlepiej będzie jeżeli zdecydujesz się na elektryczną płytę grzewczą lub indukcję. Jeżeli wolisz płytę gazową – tu zadanie nieco się komplikuje. Dlaczego? Ze względów bezpieczeństwa takiej instalacji nie można zabudować, zatem jeżeli Twoje wnętrze nie jest aranżacją industrialną to lepiej rozważyć inne rozwiązania. Zapachy w przestrzeni kuchenno-salonowej mogą pobudzić apetyt, ale dla niektórych mogą być utrapieniem. Problem ten zniweluje jednak pochłaniacz lub wyciąg. Instalacja nad wyspą nie będzie problematyczna, ponieważ możesz go idealnie wkomponować w przestrzeń sufitową. Pamiętaj jednak o tym, że niezbędne będzie doprowadzenie przewodu wentylacyjnego. Jeżeli marzy Ci się wyspa szumiąca niczym rzeka – wystarczy w jej wnętrzu umieścić zmywarkę 😊. Zmywająca wyspa nieważne czy ta ze zmywarką czy ze zlewozmywakiem musi zostać wyposażona w instalację wodno-kanalizacyjną. Można ją ukryć w większości podłóg, jednak niezbędny jest kilkuprocentowy spad, aby mogła ona sprawnie funkcjonować. Jeżeli nie masz takiej możliwości możesz umieścić swoją wyspę na delikatnym podwyższeniu – to powinno uratować sytuację. Nikt nie lubi przykrych niespodzianek związanych z niesprawnie działająca kanalizacją, dlatego zawsze dokładnie dopasuj rozwiązania do swojego wnętrza i możliwości technicznych domu.

Dodano do koszyka Zobacz koszyk